Meest gebruikte duurzame verpakkingsmaterialen
Duurzame verpakkingen winnen snel aan populariteit en dat is goed nieuws voor onze planeet! Steeds meer consumenten en bedrijven kiezen bewust voor deze opties. Waarom? Nou, ze helpen enorm in het terugdringen van milieuvervuiling en verspilling. Laten we eens kijken naar zes populaire duurzame verpakkingsmaterialen, stuk voor stuk makkelijk recyclebaar en makkelijk inzetbaar in jouw bedrijf.
100% recyclebare noppenfolie
Eén van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen is noppenfolie. Noppenfolie wordt vaak gebruikt voor het beschermen van kwetsbare producten, het inpakken van artikelen en het wordt als opvulling gebruikt in verzenddozen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van 100% recyclebare noppenfolie. Deze noppenfolie is duurzaam vervaardigd uit gerecyclede materialen. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en bevordert recycling. Duurzame noppenfolie is in verschillend formaten te krijgen en direct uit voorraad leverbaar bij Dijkgraaf.
Papieren verzendzakken
Verzendzakken zijn essentieel voor het versturen van artikelen. Waar vroeger veel gebruik werd gemaakt van plastic zakken en tassen is dit tegen not done. Daarom zijn er tegenwoordig papieren verpakkingszakken en papier tasjes. Duurzame verzendzakken worden gemaakt van gerecycled papier of biologisch afbreekbare materialen, wat bijdraagt aan minder afval. Denk hierbij aan houtpulp en vezels die plantaardig zijn. Dit zorgt ervoor dat ze volledig recyclebaar zijn.
Afbreekbare opvulchips
Vroeger waren opvulchips meestal van plastic en lastig te recyclen. Maar nu hebben we een geweldig duurzaam alternatief: opvulchips gemaakt van tarwebloem! Deze chips worden geproduceerd in een continu proces waarbij water en wateroplosbare lijm worden toegevoegd. Ze bevatten geen genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) en voldoen aan de strenge eisen van de EN 13432 norm voor biologische afbreekbaarheid. Dat wil zeggen dat ze onder bepaalde omstandigheden binnen een bepaalde periode volledig afbreken tot natuurlijke elementen zoals water, kooldioxide en biomassa. Ze dragen bij aan een duurzamere toekomst.
Kartonnen verzenddozen
Kartonnen dozen worden over het algemeen gemaakt van houtvezels en pulp. Dit wordt na het productieproces samengeperst en hierdoor ontstaat karton. Kartonnen dozen kunnen worden hergebruikt, ze zijn gemakkelijk te recyclen en daarnaast kun je van kartonnen dozen met een shredder eenvoudig opvulmateriaal maken. Verzenddozen worden bijna altijd geproduceerd met FSC-certificering en dragen bij aan het verlagen van de milieu-impact van verpakkingen.
Papiertape
In plaats van verzenddozen te sluiten met traditionele verpakkingsstape, stappen steeds meer bedrijven over naar papiertape. Deze tape is milieuvriendelijke omdat het gemakkelijk te recyclen is. Papiertape is zelfklevend en geschikt voor een tape dispenser. Het grote voordeel van papiertape is dat het 100% recyclebaar is op een kartonnen doos. Zit er plastic verpakkingstape op een kartonnen doos, kan deze lastiger gerecycled worden. Met papiertape gaat dat een stuk eenvoudiger.
Papierwol en opvulkarton
Papierwol en opvulkarton zijn moderne, milieuvriendelijke alternatieven voor het vullen van lege ruimten in verpakkingen, waarbij vroeger vaak voor plastic opties werd gekozen. Ze zijn beide volledig recyclebaar, wat ze een groen alternatief maakt ten opzichte van synthetische vulmaterialen. Papierwol, stofvrij en vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, dient ook als beschermingsmateriaal in kleinere pakketten. Opvulkarton, gemaakt van 100% oud papier, is ook gemakkelijk recyclebaar en draagt bij aan een duurzamere verpakkingsoplossing.
Conclusie duurzame verpakkingsmaterialen
Duurzame verpakkingsmaterialen zijn goed voor het milieu en geven je merk een positieve uitstraling. Tegenwoordig waarderen steeds meer bedrijven en klanten milieuvriendelijke keuzes. Door voor duurzame verpakkingen te kiezen, laat je zien dat jouw bedrijf waarde hecht aan het milieu en onze circulaire economie. Dit helpt je bedrijf om zich te onderscheiden van anderen en draagt bij aan een groenere toekomst.